Какво трябва да знаем, когато пазаруваме от онлайн магазини в България?

kak-da-pazaruvame-online

Нашето пазаруване по интернет започна преди много години и продължава и до днес. Имаме опит в онлайн търговията от над 10 години. Това е много  преди да решим да си направим собствен on-line магазин. Затова решихме да споделим с Вас няколко полезни съвета, които биха направили пазаруването Ви по интернет по-приятно, по-успешно и  без неприятни изненади.

 

 1. Преди да направите поръчка ,се уверете в размера на избрания артикул.

razmer-i-cvqt-na-produktite
Снимките не винаги могат да ви дадат реална представа. При подробно описание на продукта, следва да има точни параметри. При липса на информация не се притеснявайте да попитате за точен размер (дължина, височина, широчина, цвят и др.). Така бихте си спестили разочарование при получаване на продукта и разходи по доставката.

 2. Проверявайте с кои и с колко куриерски фирми работи сайта.

kurierski-firmi
Понякога в бързината да поръчате продукта, тази особеност се забравя. Много от сайтовете работят с повече от една куриерска фирма, с различни цени за доставка. Така може да си спестите излишни разходи, като изберете най-добрата за Вас компания за доставка.

3. Има ли опция за преглед и тест преди плащане?

pregled-i-test-predi-plashtane
Много важна част при пазаруването on-line. Имали сме доста неприятни изненади при получаване на дадена стока. Изпращачите често не са сложили отметка за тази екстра. Ако не се споменава за тази подробност, попитайте отново, преди да направите поръчка. Важно е да знаете, че ако тази опция не е включена, служителите от някои куриерски компании могат да се свържат с продавача и той да я разреши на момента.

 4. Има ли безплатна доставка над определена сума?

bezplatna-dostavka
Често ни се случва наши клиенти да не са прочели условието за безплатна доставка при поръчка над сума от 50 лв. Правят поръчка близко до сумата и се налага да плащат доставка, вместо да си изберат още един артикул, който ще им излезе безплатно. Разбира се, ние ги подсещаме. Но не всички сайтове процедират по този начин. Съветът ни е да проверявате винаги секциите за доставка и плащане във всеки онлайн магазин.

5. За чия сметка е доставката, ако желаете да върнете продукта?

plashtane-pri-otkaz-na-pratka
Всеки онлайн магазин работи различно при такива случай. Повечето онлайн магазини за дрехи и обувки карат клиентите си да плащат доставката в двете посоки при отказ на поръчката. Следват логиката, че клиентът би трябвало да знае точния размер, който търси. Ние сме на мнение, че продуктът може да се различава и цветово. Това се дължи на различните монитори, които всеки потребител използва. Затова трябва да се дава правото на клиента да откаже пратката, след като я види и да не заплаща разходите за връщане.

6. В какъв срок мога да върна продукта?

vreme-za-vryshtane-na-produkt
Трябва да знаете, че според българското и европейско законодателство можете в 14-дневен срок, от датата на получаване, да върнете всякаква стока, закупена от разстояние (on-line). Продавачът е длъжен да ви върне парите в срок от 30 дни. Възстановената сума трябва да включва всички понесени от вас разходи. Имайте предвид, че за връщането на стоката трябва да пазите касовата бележка и стоката да е в добър търговски вид (оригинална опаковка, ако има такава).

7. Имам ли отстъпка ако отново пазарувам от този сайт?

otstypka-pri-povtorno-pazaruvane
Преди да направите покупка от даден сайт, проверете в общите условия дали получавате облаги като редовен клиент. Ние обичаме, когато клиентите ни са доволни, да се връщат отново при нас. Като знак на благодарност даваме бонус точки за всяка покупка (на регистриран потребител), които носят отстъпки при следващо пазаруване.

 8. Изкажете мнението си.

izkajete-mnenieto-si
Всеки уважаващ себе си търговец  държи на мнението на своите потребители. Тук искаме да  благодарим на всички наши клиенти, които са ни оставили отзиви, било то като коментар или по e-mail. Всички те са ценни за нас. Имаме практика да търсим обратна връзка от тях. Така попаднахме на наш потребител, който е получил стока с дефект, но не беше предприел действия. Естествено  че оправихме проблема и клиентът остана доволен. Това нямаше да се случи, ако не бяхме разбрали за проблема. Съветваме Ви винаги да давате оценка за поръчките, без значение дали е имало проблем или сте доволни от поръчката. Така ще помогнете за подобряването на online търговията в България.

9. Крайни цени на стоките.
Имайте предвид, че при покупка на дребно, всички търговци са длъжни да обявят крайна цена с ДДС за стоката. Има търговци, които се опитват да излъжат клиентите си, като им обясняват, че това е цена без ДДС. Ако попаднете на такъв търговец, е редно да напишете жалба до “Комисия за защита на потребителите”.

10. Използвайте онлайн платформата на ЕС за решаване на спорове.

platforma-za-reshavane-na-sporove
От февруари 2016 всички онлайн магазини за длъжни да поставят линк на страниците си към онлайн платформата на ЕС за решаване на спорове.
Чрез нея ще можете много по-бързо да разрешите всеки спор с продавач. Целта на платформата е да се постигне извънсъдебно уреждане на спора.
Линк към платформата за решаване на спорове.

11. Защита на личните данни.

zashtita-na-lichnite-danni
Има ли страницата SSL сертификат за защита на личните Ви данни?
Всеки онлайн магазин, който получава данни на клиентите си за плащане, трябва да има инсталиран SSL сертификат. Можете да познаете лесно дали това е така. В полето с адреса на страницата  тя трябва да започва с HTTPS (страниците без такава защита са само с HTTP). Другото, по което ще познаете защитената страница, е катинарчето преди адреса. Ако в полето има малка планета, а не катинарче, то магазинът не притежава SSL сертификат.

Фирмата също трябва да е регистрирана като “Администратор на лични данни”.
Това означава, че фирмата се задължава да не използва Вашите данни за странични цели от тази, да обработят и изпратят Вашата поръчка.
Можете да направите проверка на всяка фирма на този линк

 

12. Проверете дали в страницата са написани коректни данни на фирмата.

korektni-danni-na-firmata
Всеки онлайн магазин трябва да е обявил име, булстат и адрес на седалището на фирмата.
Ако тези данни липсват, то тези магазини определено са съмнителни и трябва да внимавате с тях.
Обикновено тези данни се намират в секция “Контакти”,  “За нас” или “Общи условия”.

КЪМ ЧАСТ 2

Summary
Article Name
Какво трябва да знаем, когато пазаруваме от онлайн магазини в България?
Author
Description
Решихме да споделим с Вас няколко полезни съвета, които биха направили пазаруването Ви по интернет по-приятно, по-успешно и без неприятни изненади.

Loading Facebook Comments ...

   1 коментар


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>