Нашите истории за 5 от дестинациите на новата скреч карта на България – част 1

Ние сме от онези млади хора, които не обичат да стоят в големия град през уикенда. В момента, в който се върнем от пътешествие, веднага си измисляме следваща дестинация. Успокоява ни факта, че все по-често срещаме хора, страдащи от тази хубава „болест“. Но сме и наясно, че това нямаше да ни се струва лесна и не скъпа задача, ако България не криеше толкова много красота и разнообразие.

Като създатели на скреч картата „Разкрий България“, ще ви признаем, че имаме още за разкриване и изтриване по картата. Хубавото е, че с това ни предстоят нови приключения и емоции, за които нямаме търпение. Но до тогава ще ви разкажем за преживяното от нас за 5 дестинации от картата, които смятаме за подходящи през лятото.

 

1. Връх Вихрен – номер 1 в скреч картата на България

Гледка от хижа Вихрен

Гледка от хижа Вихрен

Гледка към хижа Вихрен

Гледка към хижа Вихрен

Крием се под найлон от снега и градушката, на половин час от върха

Крием се под найлон, от снега и градушката, на половин час от върха

 

Връх Вихрен – царят на Пирин планина.  Изкачването му започна от хижа Вихрен. До там се стига по хубав път с кола. Хапнахме каквото си носихме. Включително най-вкусните домати на света, купени от една баба по пътя. Бяха се напукали от слънцето, загрубели от дъжда – ИСТИНСКИ. На следващия ден потеглихме към върха. С всяка крачка хижата ставаше все по-малка, докато не се изгуби от погледа ни. Вървяхме ту през лека мъгла, ту през прохладен дъждец и стигнахме до снежец. Това ни изглеждаше невероятно, защото ден по-рано се криехме от жаркото слънце под чадърите из Варненските плажове. Бихме казали, че прехода не е труден, даже доста приятен. Красивите гледки, които ни съпътстваха и пълнеха душите ни, бяха навсякъде. Малко преди върха ни заваля и градушка. Добре, че сред нас имаше опитен планинар, който ни спаси, като извади един обикновен найлон от раницата. Така всички скрити под найлона споделихме много смях и вкусно хапване. Като на планина градушката се изваля и вече нямаше пречка до върха, който гордо се издигаше пред нас. Последваха 30 минути стръмно катерене, защото истинските върхове не те оставят да стигнеш лесно до тях. За да се насладиш на красотата им, трябва да се потрудиш. Всички издържахме на изпитанието и ето, че той ни допусна в сърцето си. Изморени, мокри и много щастливи бяхме на 2914 м надморска височина. Мъглата, която обличаше върха, не ни позволи да се насладим на цялостната гледка. Но имаше нещо магическо в това целия връх да е само за нас и да можем да докоснем облаците. Цялото приключение по изкачването ни отне около 3-4 часа. На слизане нямаше сухо място по нас, но запалената печка и топлият чай в хижа Вихрен ни дадоха живителни сили.

Връх Вихрен

Връх Вихрен

Връх Вихрен

Връх Вихрен

 

2. Крушунските водопади и екопътека – номер 44 в скреч картата на България

Крушунски водопади

Крушунски водопади

Крушунски водопади

Крушунски водопади

Пътувайки от Козлодуй за Варна спряхме на две страхотни места – Крушунските водопади и Деветашката пещера. Ще ви разкажем впечатленията си първо от Крушунските водопади. В съседство до община Ловеч, се намира малката китна община Летница и на нейната територия бушуват Крушунските водопади. Лесно ще стигнете до паркинг, около които се намират сергии със сувенири, местни билки, мед, сладка и други изкушения. Продължавайки напред по пътеките, малко по малко красотата на това място ви се разкрива. Водите са чисти, прозрачни, над вас има шарена сянка и от време на време по някоя палава капка ви пръска за закачка. Има издадени тераски над водата, които правят мястото още по-вълнуващо. Спокойно може да се загубите в красотите на водопадите. Синьо-зелените бистри води ви карат да се замислите дали не сте попаднали в някоя приказка, пресъздадена от филмите на Дисни. В околността е пълно с къщи за гости и малки семейни хотели и се зарекохме, че един ден ще се върнем тук за повече дни. Мястото е идеално за хора, които не обичат дългите преходи.

 

3. Деветашка пещера – номер 43 в скреч картата на България

Деветашката пещера

Деветашката пещера

Деветашката пещера

Деветашката пещера

Деветашката пещера

Деветашката пещера

Намира се в община Ловеч, в близост до село Деветаки. До там отново стигнахме с колата съвсем близо до входа на пещерата. Бяхме възхитени от размерите й. Прочетохме информацията за нейните многобройни обитатели и се втурнахме да разглеждаме. Друго, което ни впечатли, е рекичката ,която минава през пещерата. Влизайки навътре забелязахме циментирана част. Оказа се, че през годините е служила за военни цели и хранилище. Друг интересен факт е, че пещерата е била снимачна площадка на филма “Непобедимите 2″. Големите процепи над нас, от които се прокрадваха слънчевите лъчи, създаваха мистично усещане. Хладинка, шум от течаща вода, красиви скални образования, големи зали – това ви очаква, когато посетите Деветашката пещерата.

 

Към част 2

Summary
Article Name
Нашите истории за 5 от дестинациите на новата скреч карта на България - част 1
Author
Description
Като създатели на скреч картата „Разкрий България“, ще ви признаем, че имаме още за разкриване и изтриване по картата. Хубавото е, че с това ни предстоят нови приключения и емоции, за които нямаме търпение. Но до тогава ще ви разкажем за преживяното от нас за 5 дестинации от картата, които смятаме за подходящи през лятото.

Loading Facebook Comments ...

   1 коментар


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>